Statele Unite se pregatesc de o noua aselenizare

Vicepresedintele Mike Pence de semnaleaza ca in mai putin de cinci ani, Statele Unite vor trimite din nou astronauti pe Luna. Din grupul care urmeaza sa plece se pare ca face parte si o femeie care va fi primul astronaut de sex feminin care isi pune piciorul pe satelitul natural al Pamantului.

Dupa controversata misiune Apollo 11 de acum aprope cincizeci de ani, americanii se pare ca se pregatesc sa demonstreze ca sunt capabili sa ajunga pe Luna din nou. Asta daca admitem ca ceea ce spun, argumentat sau nu, foarte mult sceptici si conspirationisti cum ca totul a fost masluit in 1969, este fals.

Pence ne asigura ca prima femeie care va calca pe Luna si urmatorul barbat vor fi astronauti americani care vor pleca in navete spatiale americane lansate de pe sol american. Cu toate astea, lasand la o parte patriotismul ce evident reiese din declaratii, este posibil sa se insele deoarece recent mai multe state si-au manifestat acelasi interes. Asa zisul inamic etern ar SUA, Federatia Rusa, pregateste de asemenea o calatorie pe Luna si, poate mai ambitios decat cele mentionate pana acum, China isi propune acelasi lucru investind resurse uriase in programul spatial. De neglijat nu ar fi nici India, care recent a trimisi zeci de sateliti pe orbita, fara sa se stie precis cu ce scop, si care este la fel de interesata de spatiul cosmic, acest lucru devenit se pare un trend printre statele care au capacitatea sa faca cercatari in aceasta directie.

In acelasi timp trebuie sa ne referim si la cei din mediul privat care au astfel de ganduri. Cel mai popular fiind arhicunoscutul Elon Musk care in timp ce marile guverne vor sa cerceteze Luna el se ambitioneaza sa duca oameni pe Marte, iar din ceea ce observam in spatiul public se pare ca face o treaba destul de buna, chiar mai buna decat a celorlalti. Sa luam in seama totusi ca ce face Musk este public in timp ce toti ceilalti nu-si dezvaluie cercetarile, programele lor fiind ultrasecrete, ceea ce inseamna ca nu stim suta la suta la ce sa ne asteptam.

Reintoarcerea americanilor pe astru ar fi fost prevazuta pentru anul 2028, dar programul NASA prin care se dezvolta o noua racheta a intarziat depasindu-si termenul propus initial. Noul deadline este pentru 2021 cand este programat sa aiba loc primul zbor, de test probabil, al noii navete spatiale.